Nieuws en persberichten

Samen staan we sterk!

Nieuws en persberichten

Huurders Organisatie Portaal
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"1 week ago
#main" target="_blank">https://www.woonbond.nl/nieuws/petitie-tegen-huurdersheffingen?mc_cid=9ab08b8a2d&mc_eid=4dfe6dc19f#main
Huurders Organisatie Portaal
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"1 week ago
Een oude ergernis van mij wordt mogelijk verholpen. Aedes, de belangenbehartiger van de woningcorporaties, gaat onderzoeken of er opties zijn om een landelijk verdelingssysteem voor sociale huurwoningen op te zetten. Nu zijn die systemen gebonden aan bepaalde regio’s. Dat betekent dat de opgebouwde inschrijfduur maar voor één regio geldt.

De EU wijst er al jaren op dat die regionale opdeling van de sociale woningmarkt economisch gezien zeer ongunstig is. In de ideale situatie verhuizen mensen naar waar het werk is. Door het verdelingssysteem voor sociale woningen gebeurt dat in Nederland veel te weinig.

Wanneer je in de Randstad woont, is alles min of meer te bereizen, maar Nederland is groter. Stel dat er een overschot is aan gevangenisbewaarders in Groningen terwijl Rotterdam met een tekort kampt, dan is het economisch wenselijk als die Groningers in Rotterdam gaan werken. Geen Groninger piekert er nu over die stap te maken: de reistijd is onoverkomelijk, en verhuizen lukt niet. De Groninger heeft immers geen recht op een sociale woning in Rotterdam, en zonder huis houdt alles op.

Bij een landelijk verdelingssysteem zou het mogelijk zijn je inschrijftijd mee te nemen naar de regio waar werk is. Daarmee zou de arbeidsmarkt een stuk flexibeler worden.

Aedes verstuurt binnenkort een enquête naar alle aangesloten corporaties over dit onderwerp. De plannen zullen ook worden besproken met de Woonbond, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Groet,


Peter Hendriks

Follow the Money

Alle updates en berichten zien? Ga dan naar onze facebook pagina HIER en like onze pagina!