Nieuws

Samen staan we sterk!

Nieuws en persberichten

Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"

Huurdersorganisatie Portaal Arnhem (HOP Arnhem) is een onafhankelijke organisatie en behartigt de gemeenschappelijke belangen van huurders van Portaal. Hierbij is de woon- en overlegwet leidend. Wij denken mee over wonen en huren in Arnhem. We houden de vinger aan de pols: zijn er genoeg woningen voor minima, senioren en studenten? Wat is een levensloop bestendig woning en voldoet deze aan alle eisen voor senioren? Hoe zit het met de milieueisen, warmte en energie? We adviseren de woningbouwcorporatie gevraagd en ongevraagd en praten mee als gemeente, woningcorporatie en huurdersorganisaties gezamenlijk hun jaarlijkse plannen opstellen. Wij kunnen/mogen geen individuele vragen in behandeling nemen.
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Arnhem Aan de ZonVan de zon word je blij en het geeft Arnhem energie! Wist je dat er al op veel plekken in Arnhem zonnepanelen op de daken liggen? In Het Centrum liggen bij VvE Gelrestaete aan Bolwerk, het Stadhuis, Focus Filmtheater, Rozet, Paleis van Justitie en Huis der Provincie samen 2.180 zonnepanelen, goed voor het stroomverbruik van bijna 200 huishoudens. Er liggen overal door de stad en in Het Centrum nog veel meer zonnepanelen. Er zijn dus nog veel meer goede voorbeelden. Zo liggen er ruim 100.000 zonnepanelen op de daken van woningen in Arnhem.

Wil je ook zonnepanelen, maar weet je niet waar je daarvoor terecht kan? Ga dan naar Lokaal Duurzaam Collectief. Dit collectief bestaat uit drie lokale bedrijven die als betrouwbare leveranciers voor zonnestroom zijn geselecteerd. Door met deze bedrijven te werken, ben je verzekerd van een goede service, een scherpe prijs (mét € 200 korting deze zomer!) en een aanspreekpunt in de buurt. Ga voor meer informatie en het opvragen van een offerte naar www.arnhemaan.nl/mogelijkheden/lokaal-duurzaam-collectief/.

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen of wil je aan de slag met energie besparen? Bij het Energieloket Arnhem vind je onafhankelijk advies. Ga naar www.arnhemaan.nl voor meer informatie.

Gemeente Arnhem Arnhem AAN Hovar Arnhem
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Spouwmuurisolatie en zonnepanelen in het winkelmandje
Jouw Thuis winkel Arnhem opent de deuren
Arnhem, 25 mei 2022

In aanwezigheid van wethouder Cathelijne Bouwkamp is maandag 23 mei de Jouw Thuis winkel in Arnhem geopend. In deze winkel kunnen bewoners van Portaal in de wijken Geitenkamp en Monnikenhuizen producten bestellen om hun woning te verduurzamen. Door samen met de wethouder op de bestelknop te drukken plaatste mevrouw Roelofsen uit Arnhem maandag de eerste bestelling.

Jouw Thuis
Zelf kiezen wat je wil verbeteren aan je woning en wanneer. Dat is de essentie van Jouw Thuis, een nieuwe aanpak van Portaal. De eerste Jouw Thuis pilot vond plaats in Amersfoort en nu kunnen ook Portaal bewoners in Arnhem deze innovatieve manier van woningverbetering ervaren. In de winkel van Jouw Thuis liggen producten om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken, zoals spouwmuur- en dakisolatie, ventilatie en zonnepanelen. Bewoners worden uitgenodigd om naar de winkel te komen, waar ze de producten kunnen bekijken en bestellen. Op het moment dat het de bewoner uitkomt, worden de producten in de woning geplaatst.

Testbewoners
Het afgelopen half jaar heeft een aantal bewoners in de wijk de producten al kunnen uitproberen. Bij de opening van de winkel vertelde testbewoner Sylvana Glas: “Door de topventilatie is de luchtkwaliteit in mijn huis nu zo goed dat ik geen medicijnen meer hoef te gebruiken voor mijn astma”. “De schimmel in mijn badkamer? Die heb ik niet meer teruggezien”, vertelde Mike Bakker. Testbewoner Wim Harms: “Ik kreeg onlangs bericht van mijn energieleverancier dat ik mijn voorschotnota van 189 euro per maand kon verlagen naar 42 euro per maand.”

Hoge energieprijzen, grote urgentie
“Voor bewoners is het belang van een energiezuinige woning door de hoge energieprijzen alleen maar toegenomen. Daarom ben ik blij dat wij ze nu direct kunnen helpen met producten uit de Jouw Thuis winkel, zodat ze hun woning snel kunnen isoleren. Dat is goed voor het milieu én voor hun portemonnee”, aldus Joost Wools, manager Volkshuisvesting van Portaal in Arnhem.

Jouw Thuis bevindt zich nog in een pilotfase en wordt stapsgewijs uitgebreid naar meerdere wijken en regio’s van Portaal. Uiteindelijk is het doel om Jouw Thuis producten voor alle bewoners van Portaal beschikbaar te maken. De Jouw Thuis winkel in Arnhem is gevestigd op het Schuttersbergplein 17 en is iedere werkdag open voor bewoners.

Fotobijschrift: Door samen met wethouder Cathelijne Bouwkamp op de bestelknop te drukken plaatste mevrouw Roelofsen uit Arnhem als eerste een bestelling voor een energiezuinig ventilatiesysteem.
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Aanvragen energietoeslag nu mogelijk

Arnhemmers met een laag inkomen die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag van € 800, kunnen deze nu aanvragen via de website. Vanwege de stijging van de prijzen voor gas en elektriciteit heeft de regering gemeenten gevraagd inwoners hierbij te helpen. Daarvoor krijgen we van de Rijksoverheid geld. Hiermee kunnen we de extra kosten van Arnhemmers met een laag inkomen voor een deel vergoeden.

https://arnhem.nl/Inwoners/werk_en_inkomen/bijzondere_bijstand/Voorzieningen_bij_een_laag_inkomen/Extra_energietoeslag_voor_lagere_inkomens?utm_source=Laposta&utm_campaign=ArnhemMail+13+mei+2022&utm_medium=email

Gemeente Arnhem Hovar Arnhem
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Gezamenlijke huurdersbelangenorganisaties Portaal

Huurverhoging per 1 juli 2022: de lasten proberen eerlijk te verdelen.

Met deze opgave hebben de huurdersorganisaties in de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met Portaal over de hoogte van de huurverhoging voor de huurders van Portaal.

Al snel bleek dat de financiële ruimte bij Portaal voor het matigen of bevriezen van de huurverhoging beperkt was. Dankzij een goed, open en constructief overleg met Portaal is het de huurdersorganisaties uiteindelijk tóch gelukt afspraken met Portaal te maken over een huurverhoging die voor de allergrootste groep huurders uit te leggen is:

Een inflatievolgende huurverhoging van 2,3 % voor de huurders met een laag inkomen. De huren van de woningen met de energie labels E, F en G worden voor deze groep bevroren. De huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen en die een woning met een E, F of G label huren krijgen wel een huurverhoging.
Voor de inkomensafhankelijke huurverhoging is een gematigde huurverhoging afgesproken, waarbij rekening gehouden wordt met de inkomenscategorie én met de huidige huurprijs.

Waarom geen huurverhoging voor huurders met een laag inkomen in de woningen met label E, F en G?
De woonlasten bestaan vooral uit huur- en energiekosten. Vooral de kosten voor energie stijgen momenteel erg hard. Vooral de huishoudens in slecht geïsoleerde woningen merken dat in hun portemonnee. Met het bevriezen van de huren van circa 8.500 woningen met energielabel E of slechter voor de huurders met een laag inkomen, denken de huurdersorganisaties de stijging van de woonlasten voor de groep huurders met een laag inkomen te beperken.

Waarom 2,3% voor woningen met label A++ tot en met label D?
De financiële ruimte voor differentiatie in de huurverhoging was beperkt. De uitdaging voor Portaal en de huurdersorganisaties was om de pijn zo eerlijk mogelijk te verdelen. De huurverhoging van 2,3% is veel minder dan de stijging van de energieprijzen dit jaar. De huishoudens in woningen met een slechte isolatie gaan dat vooral merken in hun energierekening. De huishoudens in de beter geïsoleerde woningen hebben meer invloed op hun energierekening en daarmee op hun uiteindelijke woonlasten.

Waarom een matige en gestaffelde inkomensafhankelijke huurverhoging?
Alhoewel Portaal de huren van huishoudens met een middenhoog- en hoog inkomen mogen verhogen met € 50 tot wel € 100 per maand, hebben de huurdersorganisaties samen met Portaal gekozen voor een gematigde en een meer rechtvaardige huurverhoging. Voor de categorieën waar de maximaal toegestane huurverhoging € 50 was, is deze verlaagd naar € 33 tot € 38 voor de middeninkomens voor resp. de woningen met een huur. Voor de hogere inkomens was de maximaal toegestane huurverhoging € 100. Voor deze huurders wordt een huurverhoging van € 43 tot € 48 gevraagd. Daarbij krijgen de huurders met een huur lager dan € 679 de hogere bedragen en wordt de huur voor de huurders met een huidige huurprijs vanaf € 679 met de lagere bedragen verhoogd. Zo krijgen de ‘scheefwoners’ met een hogere huur een iets lagere huurverhoging dan de ‘scheefwoners’ die nu een relatief lage huur betalen.
Op deze manier denken Portaal en de huurdersorganisaties de lasten eerlijk verdeeld te hebben.
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
https://www.ggarnhem.nl/

Antwoord op geld-en regelvragen

Wij helpen inwoners van Arnhem gratis bij vragen over geld- en regelzaken. Bijvoorbeeld hoe je rond kunt komen met een klein inkomen. Of hoe je formulieren invult.
Vind hier je antwoord of neem contact met ons op.
https://www.ggarnhem.nl/

Hovar Arnhem
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Huurders Organisatie Portaal " HOP Arnhem"
Huurdersorganisaties roepen overheid op om huurders te helpen bij stijgende energieprijzen
30-3-2022
Onze zes huurdersorganisaties zijn bezorgd dat huurders met een minimum inkomen in de financiële problemen komen door de stijgende energieprijzen. In de kranten Volkskrant en Trouw roepen zij de overheid op om huurders te helpen. Een noodkreet van onze huurdersorganisaties waar wij als Portaal volledig achter staan.

In het artikel leggen de huurdersorganisaties uit waarom ze dit belangrijk vinden. Leendert de Bruin: ‘We maken ons zorgen dat de huurders met een minimuminkomen straks afgesloten worden en letterlijk in de kou komen te zitten. Dat is onacceptabel. We willen dat de overheid helpt om dit te voorkomen.’

Ook hebben de huurdersorganisaties met Portaal gekeken wat Portaal kan doen. Normaal gesproken worden de huren ieder jaar iets verhoogt. De huurdersorganisaties hebben nu voorgesteld om de huren van de woningen met een F en G label dit jaar niet te verhogen. Woningen met een F en G label zijn woningen die het meest slecht geïsoleerd zijn. Van de ruim 50.000 woningen van Portaal hebben er ruim 3500 dit label.

Maar Portaal kan de stijgende energieprijzen niet oplossen; dat moet de overheid doen. Daarom roepen de huurdersorganisaties de overheid op om in actie te komen dat het nu aan de overheid is om in actie te komen: om echt te helpen moet de overheid de minimum inkomens verhogen.’

Bekijk hier het bericht van Leendert de Bruin en Paul Smith, namens de HO’s en van Dirk Jan en Sander in de Volkskrant en Trouw.

Wacht de brief over de huurverhoging af (eind april)

Ieder jaar worden de huren verhoogd. Er zijn ruim 3500 woningen waarvan de huur niet wordt verhoogd. U kunt niet bellen of u woning hierbij hoort. Bewoners krijgen eind april een brief. Dit wordt nu allemaal in orde gemaakt en is dus nog niet bekend bij ons klant contactcentrum. Wacht dus de brief af.

https://www.portaal.nl/over-ons/actueel/nieuws/huurdersorganisaties-roepen-overheid-op-om-huurders-te-helpen-bij-stijgende-energieprijzen/

Alle updates en berichten zien? Ga dan naar onze facebook pagina HIER en like onze pagina!